منوی دسته بندی

روستای سلیم آباد تنکابن، روستای توریستی سفال تنکابن

روستای سلیم آباد تنکابن: استان مازندران هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. اما شاید کمتر کسی بداند که در 10 کیلومتری از شهر تنکابن، در روستای سرسبز سلیم آباد در دامنه کوه، خانواده ای زندگی می کنند که به مدت یک قرن هنر سفالگری سنتی اجداد خود را حفظ کرده اند.

جاهای دیدنی پیشنهادی: جنگل دالخانی، دالان بهشت رامسر

روستای سلیم آباد تنکابن

جاهای دیدنی نزدیک: قلعه مارکوه رامسر

آدرس روستای سلیم آباد تنکابن و نقشه آن

آدرس این روستای زیبا: تنکابن، نرسیده به روستای سلیمان آباد، روستای سلیم آباد، سیاهگل چال، دهکده سفال بابا محب. مشاهده روی نقشه

خانواده هنرمند سفالگر

«خانواده محبی» با تلاش و عشق به هنر سفالگری در سه نسل متوالی از پدر بزرگ تا نوه و نتیجه این سنت آبا و اجدادی را نگهداری کرده اند و به همین دلیل روستای سلیم آباد تنکابن به عنوان «دهکده ملی سفال» به ثبت ملی رسیده است و امروزه شهرت زیادی کسب کرده است.

تلاش های این خانواده هنرمند توانسته پس از سالها امروز به یک برند سفال در ایران تبدیل شود. همچنین خانواده محبی موفق به دریافت سه مهر اصالت از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به دلیل خلاقیت در تولید سفال ایران شدند.

روستای سلیم آباد تنکابن

خانواده محبی همچنین موفق به تولید «بزرگ ترین خمره جهان» به ارتفاع 1 متر، قطر 80 سانت و حجم 400 لیتر در طول مدت دو ماه شده اند و مهر اصالت یونسکو را کسب کردند.

معرفی روستای ملی سفال سلیم آباد تنکابن

روستای سلیم آباد از روستاهای بخش مرکزی تنکابن در غرب استان مازندران است که دارای جاذبه های طبیعی، فرهنگی و صنایع دستی متعددی است و به همین دلیل به عنوان روستای هدف بومگردی انتخاب شده است. در این روستا خانه ها دارای معماری بومی هستند و موقعیت آن در میان جنگل های سرسبز دامنه کوهستان به جذابیت و زیبایی آن افزوده است. اما دلیل اصلی شهرتش حفظ سنت سفالگری در طی بیش از یک قرن و در چند نسل پیاپی است.

روستای سلیم آباد تنکابن

سلیم آباد اولین روستای ملی سفال در استان مازندران است و در مجموعه 18 روستای ملی سفال ایران قرار دارد. دلیل جاذبه و اهمیت روستای سلیم آباد در سطح ملی، حضور و فعالیت خانواده محبی است که سالهاست به تولید ظروف سفالی و آثار هنری سفالین به صورت بومی و به عنوان صنایع دستی محلی می پردازند.

خانواده هنرمند سفالگر

خانواده محبی که اینک «محب علی محبی» بزرگ این خاندان است، ازسال 1289 شمسی تا به امروز در روستای سلیم آباد به حرفه سفالگری مشغولند.

هنر سفالگری در سلیم‌آباد بین خانواده محبی قدمتی حدود یک قرن دارد. پیشکسوت سفالگری این منطقه «محب‌علی محبی» که متولد ۱۳۲۶ است می‌گوید: سفالگری را از ۶ سالگی نزد پدرش «استاد علی‌بابا خان» و بعدها در کنار عموی خود «استاد اسد خان» که از استادان نمونه‌ سفالگر آن دوره بودند شروع کرد.

اصالت خانوادگی محبی به استان گیلان گره خورده است. این پیشکسوت سفالگری می‌افزاید: در سال ۱۳۰۰ پدرش از گیلان به مازندران مهاجرت کرد. او در حال حاضر دارای هشت فرزند و هشت نوه است و این خانواده 5۰ نفره همه به سفالگری در سلیم‌آباد مشغولند.

روستای سلیم آباد تنکابن

هنرمندان جوان


فرزندان آقای محبی می گویند که این هنر بومی را از پدربزرگ و پدر خود آموخته اند و به میراث خانوادگی خود علاقه زیادی دارند. هر روز با جستجو در سایت ها و خواندن کتاب های مختلف سعی در به روز رسانی و نوآوری در تولید محصولات خود دارند.
خانم محبی، هنرمند جوان خانواده معتقد است که ظروف قدیمی مثل کاسه، دیگ، گمجه، گلدان و شمعدان های سفالی و تزئینی هنوز هم خریداران زیادی دارد و کارگاه ایشان می تواند، روزانه 150 ظرف سفالی تولید کند.

اقامتگاه بومگردی و آموزش هنر سفالگری به علاقمندان


در کنار این مجموعه احداث اقامتگاه های سنتی و بومی برای رفاه حال گردشگران خارجی و داخلی نیز از دیگر برنامه هاست. این مجموعه همچنین ظرفیت ایجاد موسسه آموزش سفال را برای هنرآموزان و علاقمندان این هنر-صنعت دارد.

مهر اصالت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری

تلاش های این خانواده هنرمند توانسته پس از سالها امروز به یک برند سفال در ایران تبدیل شود. همچنین خانواده محبی موفق به دریافت سه مهر اصالت از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به دلیل خلاقیت در تولید سفال ایران شدند.

توسعه هنر سفالگری در روستای سلیم آباد تنکابن

به غیر از پنجاه نفر اعضای خانواده محبی که همگی به تولید آثار سفالی می پردازند، قرار است فعالیت های هنری سفالگری به افراد بیشتری در این روستا آموزش داده شود و این هنر توسعه و گسترش یابد. این مسئله با گسترش کارگاه های سفالگری، آموزش نیروی جدید و ساخت کوره های سفالگری جدید امکان پذیر می شود. ضمن اینکه قرار است آثار سفالی از طرح های صرفا سنتی به طرح های روز و موافق با ذائقه مشتری نیز تغییر یابد.

روستای سلیم آباد تنکابن
کوره هیزمی قدیمی که دیگر استفاده نمیشود

اشتیاق گردشگر داخلی و خارجی

روستای سفال سلیم آباد تنکابن با داشتن این جاذبه بومی تا قبل از شیوع ویروس کرونا سالیانه حدود 400 گردشگر خارجی، 10 هزار گردشگر داخلی، 6 هزار دانش آموز و 3 هزار دانشجو را میزبانی می کرد.

تولیدات و محصولات سفال دهکده سلیم آباد


تولید سالیانه این خانواده به صورت تقریبی 120 هزار قطعه ظروف و اشیاء سفالی در طرح ها و مدل های مختلف است. برداشت خاک، آماده سازی خاک، شکل دادن به وسیله چرخ های سفالگری با دست و پخت آثار در کوره همگی در همین روستا انجام می شود که نشان دهنده یک هنر صنعت بومی موفق در این روستا است.

حفظ فرهنگ روستانشینی

کسب درآمد از یک هنر اصیل توسط خانواده محبی باعث توسعه روستا و عدم مهاجرت به شهر شده است. در واقع یکی از روش های نگهداری از روستاها و فرهنگ بومی توجه به صنایع دستی و تبدیل آن به ثروت پایدار برای آن منطقه است، به گونه ای که در طول سالها ماندگار باشد و درآمدزا باشد.

صادرات سفال روستای سلیم آباد تنکابن

خانواده محبی موفق شده اند به طورمتوسط سالیانه چهار هزار سفال به کشورهایی مثل آلمان، ژاپن، عراق و کویت صادر کنند.
آنها همچنین دارای عنوان بزرگ ترین تولید کننده کلاهک های سفالی بام در ایران هستند که در نمایشگاه های ایران و خارج رتبه کسب کرده اند.

تولید بزرگ ترین خمره جهان

خانواده محبی همچنین موفق به تولید «بزرگ ترین خمره جهان» به ارتفاع 1 متر، قطر 80 سانت و حجم 400 لیتر در طول مدت دو ماه شده اند و مهر اصالت یونسکو را کسب کردند.

باز نشر مطالب سایت پوپک تراول فقط با ذکر نام سایت /https://poopaktravel.com مجاز می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *