موزه هنر جهان، موزه دفینه
موزه هنر جهان یا موزه دفینه سابق یکی از بهترین موزه های تهران و نیز از موزه های هنری منحصر بفرد در ایران است که به نمایش آثار ارزشمند از سراسر دنیا می پردازد. در این موزه آثار فاخری که از گنجینه موسسه فرهنگی موزه های بنیاد برگزیده شده از کشورهای شرق دور تا امریکای جنوبی، اروپا و آسیا را شامل می شود. همچنین می توانید از موزه جواهرات و موزه پول هم در همین مجتمع دیدن کنید.
معرفی موزه هنر جهان از موزه های نقاشی تهران
در موزه هنر جهان یا همان دفینه سابق، به دوره یا سبک خاص از هنر پرداخته نشده بلکه آثار متعدد هنری از زمان ها و سبک های مختلف در کنار هم گردآوری شده است تا یک دید کلی از هنر جهان برای بیننده ایجاد کند.
حدود 400 اثر هنری مختلف در دوره زمانی از حدود چهار هزار سال پیش از میلاد تا قرن بیستم میلادی از سرتاسر دنیا در این موزه زیبا به نمایش درآمده است.
این موزه در دو طبقه به نمایش آثار می پردازد: در طبقه همکف آثار هنری جهان و تمدن کشورهای گوناگون و در نیم طبقه شمالی، هنر کشورهای اسلامی ارائه شده است.
معماری و پلان موزه دفینه
ساختمان دفینه در دوره پهلوی دوم توسط گروه مهندسین مشاور نظام عامری که شاگرد مستقیم فرانک لوید رایت، یکی از برجسته ترین معماران قرن بیستم و مبتکر سبک الهام از طبیعت در معماری بود، طراحی و اجرا شد.
نمای ساختمان دفینه، اولین نمای پیش ساخته در ایران است. این نما به شکل یک تکه قالب بندی شده که با الهام از طبیعت و فلسفه زندگی، و نیز بر اساس احترام به عناصر طبیعت بنا شده است. شکل ظاهری نما از «مروارید» الهام گرفته شده و با استفاده از فلزکاری های ظریف تزیینی در کنار بتون سفت و سخت، بلوک هایی را به صورت متوالی و کنار هم ایجاد کرده اند که این سبک یکی از شیوه های طراحی لوید رایت محسوب می شود.
کاربری موزه در گذشته
این ساختمان در طی دو دوره به عنوان موزه مورد بازدید قرار می گرفت:
دوره اول- به نام موزه دفینه از سال 1368 تا 1376
دوره دوم- به نام موزه پول از سال 1376 تا 1385
اما در سالهای بعد شاهد تغییرات کاربری بود تا در سال 1396 که موزه پول ایران، خودروهای تاریخی ایران و موزه زمان هر سه همزمان به صورت یک مجموعه در این مکان مورد استفاده بودند.
سرانجام در سال 1399، با تفکیک موزه ها از یکدیگر، این ساختمان به نام مجتمع موزه ای سردار آسمانی افتتاح شد. این مجتمع در سه طبقه از سه موزه: موزه هنر جهان و موزه هنر اسلامی در طبقه همکف ، موزه گوهر و آرایه های تاریخی در طبقه منفی یک و موزه پول ایران در طبقه منفی دو مورد بازدید علاقمندان قرار می گیرد.
چیدمان آثار هنری در موزه
این موزه در فضایی مربع شکل چیده شده است. هرچند تقسیم بندی پلان مربع موزه نامنظم بنظر می رسد، ولی در واقع به صورت منظم و شبیه به طراحی بنای دفینه که کهکشان را تداعی می کند به اجرا درآمده است.
بخش های مختلف موزه هنر جهان:
جهان باستان
در ابتدای ورود به موزه بخش جهان باستان قرار دارد که شامل آثاری از تمدنهای باستانی از چهار هزار سال پیش از میلاد تا حدود 600 سال پس از میلاد می باشد. تمدن های کهن مثل ایران، یونان و امریکای جنوبی را می توان مشاهده کرد.
هنر مشرق زمین (هند، چین، ژاپن)
آثار تمدن های کهن شرق شامل هند، چین و ژاپن از دوران دیرینه سنگی شناسایی شده اند. اما آیین بودا نقطه اشتراک فرهنگ و هنر این ناحیه است. البته هر کشور و فرهنگی تغییراتی به این آیین داده و آن را به صورت بومی درآورده است.
مجسمه های بودایی از قرون سوم تا نوزدهم میلادی از کشورهای گوناگون مثل پاکستان، افغانستان (قندهار)، نپال، هند و تایلند در این بخش موزه قرار دارد. علاوه بر آیین بودا، هنرهای زینتی، تجسمی و کاربردی از کشورهای آسیای شرقی نیز به نمایش درآمده است.
هنر غرب (قرن هفده تا بیست میلادی)
هنر غرب و به ویژه اروپا در این بخش موزه شامل آثاری از نقاشی، مجسمه، مبلمان و اشیاء زینتی است. آثار هنری غرب در سبک و مکتب های مختلفی گردآوری شده که شامل آثار هنرمندان مشهور و برجسته مثل گویا، پیکاسو، سالوادور دالی، اندی وارهول، اولدنبرگ و کالدر است. در این بخش آثار هنرمندان بنام ایرانی مثل سهراب سپهری و ایران درودی نیز وجود دارند.
یکی از آثار منحصر بفرد سهراب سپهری با عنوان طبیعت انتزاعی با تکنیک رنگ و روغن روی کرباس در موزه موجود است. تجربه شاعرانه سپهری در نقاشی با حرکت آزاد و شتابان قلم مو، در هم شدن رنگ ماده، تاکید بر تضادهای رنگی و استفاده از عوامل تمرکز دهنده در فضای دو بعدی است. این سبک نقاشی تحت تاثیر نقاشی انتزاعی مکتب پاریس است. با این حال سپهری می کوشید به شیوه ای مستقل و شخصی سنت های شرق و غرب را با یکدیگر تلفیق کند.
از جمله آثار هنرمندان معروف دیگر در این بخش موزه، سالوادور دالی، نقاش و طراح اسپانیایی است. او یکی از مبتکرین هنر سورئالیسم بود. از این هنرمند یک اثر به نام «میدان اسب دوانی» به سبک سورئال در موزه موجود است.
هنر تندیس و مجسمه سازی
در فضای وسط موزه، بین هنر شرق و هنر غرب که بیشتر به نمایش آثار نقاشی و زینتی پرداخته، هنر تجسمی و پیکره تراشی مربوط به دوران معاصر اروپا ( قرن 19 و 20 میلادی) از کشورهایی مثل ایتالیا و فرانسه به نمایش درآمده است. جنس مجسمه ها متنوع و از فلز، سنگ یا سرامیک است.
شمایل نگاری
شمایل نگاری اصطلاحی در هنر است که به شناسایی مفاهیم مذهبی می پردازد. در دیدگاه مسیحیت شمایل ها رابطه میان حضرت مسیح، حضرت مریم، حواریون، قدیسین و نیز روحانیون و رهبران دینی در کلیساهای غرب را بیان می کنند.
شمایل های موزه هنر جهان از بهترین نوع این آثار هستند که از اواخر قرن نوزده تا اوایل قرن بیست میلادی در روسیه ساخته شده اند. در این آثار روی نقاشی را، با قاب هایی تزیینی به نام «ریزا» یا «اُکلاد» می پوشانند. شمایل سنت دیمیتری روستوف، به سبک نقاشی تپرا روی چوب، با قاب نقره ی طلاکاری شده و میناکاری مربوط به سال 1831 میلادی جزء آثار زیبای این بخش است.
موزه هنر اسلامی
جوامع اسلامی که زمانی از اسپانیا در غرب تا شمال افریقا و خاورمیانه تا هند را در بر می گرفت، سرزمینهای وسیع و فرهنگ های متنوعی را شامل می شد که همگی در دین اسلام اشتراک داشتند. هنر در این سرزمین ها تحت تاثیر منطقه و فرهنگ بومی قرار گرفته و به هنر اسلامی غنای زیادی بخشیده است.
در بخش هنر اسلامی موزه، آثار هنری در قاب هایی به شکل محراب و رواق نمایش داده شده است. آثار زیبایی همچون پارچه های دوره عباسیان، پرده کعبه، قرآن های نوشته شده در ایران، عثمانی و هند، صندوقچه های لاکی (قاجار) و جنگ افزارهایی چون شمشیر از کشورهای گوناگون، ظروف فلزی سلجوقی و ظروف شیشه ای مختلف، قالیچه های محرابی و غیره در این بخش قرار دارند.
از جمله آثار هنری زیبای دیگر می توان به ظروف سفالی زرین فام قرن هفتم هجری اشاره کرد که در کاشان تولید می شدند. همچنین ظروف چینی آبی و سفید که به تقلید از چین در دوران صفوی (قرن شانزدهم هجری) تولید می شد، نیز قابل توجه است.
موسسه فرهنگی موزه های بنیاد
موسسه فرهنگی موزه های بنیاد در سال 1374 ش با هدف گردآوری و نگهداری آثار موزه ای موجود در بنیاد شروع به کار کرد. هم اکنون این موسسه 13 موزه در شهرهای تهران و رامسر و 13 خزانه تخصصی در زمینه های سفال، بافته، سازه های معماری، تندیس، رنگ و نقش (تابلوهای نقاشی)، چینی، شیشه و سرامیک، تماشاگه تاریخ، جواهر و آرایه، پول، موزه زمان، مطبوعات و جنگ افزارهای تاریخی، خودروهای تاریخی، .
آدرس، ساعت بازدید و قیمت بلیط موزه
آدرس موزه هنر جهان و هنر اسلامی در مجتمع موزه ای سردار آسمانی: خیابان ولیعصر، بلوار میرداماد، نبش کوچه دفینه واقع شده است.
ساعات کار موزه دفینه: هر روز از ساعت 9 صبح تا 17:30 عصر- بجز شنبه ها
قیمت بلیط: هر نفر 25 هزار تومان- تخفیف برای دانشجویان وجود دارد.
شماره تماس: 09337947054
مسیر دسترسی به موزه هنر جهان:
دسترسی با مترو: مترو ایستگاه میرداماد پیاده شوید ، به سمت خیابان ولیعصر سوار تاکسی شوید تا به کوچه نور برسید. موزه دفینه روبروی کوچه نور واقع شده است.
دسترسی با اتوبوس بی آر تی: خط اتوبوس تجریش – راه آهن یا بالعکس را سوار شوید. ایستگاه میرداماد پیاده شوید. سپس پیاده در حدود 5 دقیقه بپیمایید تا به کوچه دفینه و موزه هنر جهان برسید.
دسترسی با تاکسی: هر تاکسی که از ولیعصر و چهار راه میرداماد عبور کند میتوانید سوار شوید. سر بلوار میرداماد پیاده شوید و با 5 دقیقه پیاده روی به کوچه دفینه و موزه هنر جهان برسید.
آدرس دقیق موزه هنر جهان روی نقشه
موزه فرهنگ و هنر
جاهای دیدنی تهران
برای دیدن جاهای دیدنی تهران همچون پارک ها، کاخ ها، موزه ها، عمارت های تاریخی و جشنواره ها می توانید از این مطالب ما را که به معرفی پرداخته ایم ببینید:
مکان های فرهنگی تهران
موزه موسیقی، موزه زمان، موزه آبگینه و سفالینه، موزه فرش، موزه رضا عباسی، سر در باغ ملی پست و ارتباطات، عمارت مسعودیه و را با پوپک تراول تجربه کنید.
باز نشر مطالب سایت پوپک تراول تنها با ذکر نام سایت /https://poopaktravel.com مجاز می باشد.