موزه پوشاک سلطنتی در کاخ سعدآباد
موزه پوشاک سلطنتی در ساختمان کاخ تابستانی شمس پهلوی، در مجموعه کاخ سعدآباد قرار دارد. در این موزه لباس های خاندان پهلوی از رضاشاه تا محمدرضاشاه و شهبانو فرح دیبا به زیبایی به نمایش درآمده است. بعضی لباس های خاص مثل شنل معروف رضاشاه، لباس منحصربفرد تاج الملوک «ملکه مادر» و «لباس عروس» فرح دیبا از لباس های جذاب و بسیار خاص این موزه به شمار می آید.
پیشنهاد ما: موزه های دیدنی تهران
معرفی موزه پوشاک سلطنتی
موزه پوشاک سلطنتی در کاخ اختصاصی شمس پهلوی، خواهر بزرگتر و تنی محمدرضاشاه، در مجموعه کاخ سعدآباد قرار گرفته است. احداث این کاخ در زمان حکومت رضاشاه در 1314 خورشیدی شروع شده و در 1318 خاتمه یافت. مساحت بنا تقریبا 2600 متر مربع است که شامل دو طبقه و یک زیر زمین است و به سبک تلفیقی از معماری آلمانی و ایرانی و در قسمت شمالی مجموعه کاخ سعدآباد و در کنار دروازه شمالی دربند واقع شده است.
شمس پهلوی در سال 1342 این کاخ را به برادرش محمدرضا شاه فروخت و کاخ دیگری به نام کاخ مروارید، در مهرشهر کرج ساخت و سپس به آنجا نقل مکان کرد. وی همه وسایل خود را به کاخ مروارید منتقل کرد به جز چهار لوستری که امروزه همچنان در موزه پوشاک سلطنتی موجود است.
موزه های سعدآباد: موزه مینیاتور استاد حسین بهزاد
پس از آن دربار شاهنشاهی تصمیم گرفت از فضای این کاخ برای نگهداری ظروف و اشیاء باارزش استفاده کند و نام این کاخ به «موزه اختصاصی هدایای سلطنتی» تغییر یافت. اشیاء این موزه بیشتر هدایایی بود که سران و مقامات کشورهای خارجی به شاه تقدیم کرده بودند. همچنین در بخش جنوبی این کاخ یک فضا برای اجرای مراسم و برنامه های نمایشی در تابستان طراحی شده بود که دارای یک سردر و تزیینات معماری اروپایی است. همچنین شمس پهلوی که به حیوانات بسیار علاقه داشت انواع طوطی و پرنده های خود را در این مکان نگهداری می کرد.
پس از انقلاب 57، از ساختمان این کاخ برای افتتاح موزه مردم شناسی در سال 1373 استفاده شد. در سال 1388 تصمیم گرفته شد که به موزه تاریخ معاصر و پس از آن موزه پوشاک سلطنتی تغییر کاربری پیدا کند.
موزه دیدنی: موزه جواهرات تاریخی دفینه
بخش های مختلف موزه پوشاک سلطنتی
این موزه به سیر تحولات پوشاک سلطنتی و درباری از زمان قاجار تا پهلوی دوم می پردازد. در طبقه اول موزه، بازدیدکننده با پوشاک قاجاری در سه دوره زمانی که در گالری ها دسته بندی شده آشنا می شود و در طبقه دوم پوشاک پهلوی اول و دوم را از نزدیک می بیند.
لباس های سلطنتی قدیمی و قاجاری
کارشناسان میراث فرهنگی، لباس های درباری و سلطنتی قاجار را از خانواده هایی که به صورت موروثی در خانه و مجموعه های شخصی در اختیار داشتند خریداری کردند. مثلا ناصرالدین شاه که حرمسرایی با 800 زن داشت و پس از ترورش، این زنها به خانواده خود بازگشتند و خانواده ایشان، لباس های آنها را تاکنون نگهداری کرده اند.
هر چند تاریخچه دقیق و سند این البسه موجود نیست، اما در این گالری بازدیدکننده با تغییر و تحول پوشاک قاجار آشنا می شود. آلبوم خانه کاخ گلستان نیز یکی از منابع خوب برای دانستن البسه آن دوران شامل چادر، چاقچور، کت، روبنده و سایر پوشاک می باشد. همینطور البسه ی مردانه مثل سرداری، کت ترمه، قیطان دوزی، سکه دوزی، سرمه دوزی و غیره قابل مشاهده است. در قسمت قاجاری موزه تقریبا 100 تکه لباس در معرض دید مخاطب قرار گرفته است.
موزه دیدنی: موزه فرش تهران
لباس اقوام ایرانی
همچنین یکی از گالری های موزه با لباس اقوام ایرانی زینت داده شده است. لباس اقوام و عشایر ایران کمتر تحت تاثیر تحولات زندگی در شهر و یا امور سیاسی قرار گرفته است. از جمله 30 دست لباس های مردانه و زنانه شامل لباس های کردی، ترکمنی، جنوبی، ترکی در گالری اقوام موجود است.
لباس های رضاشاه پهلوی
در طبقه دوم این موزه زیبا و پرطرفدار، لباس های دوره پهلوی نمایش داده شده است. ابتدا یک گالری به نمایش پوشاک رضاشاه پهلوی می پردازد. از جمله شنل معروف رضاشاه که در فیلم ها و سریال ها هم از آن استفاده شده است و نیز بالاپوش های نظامی و دو پالتوی متعلق به رضاشاه، معرف خوبی از پوشش شاه ایران در این دوران را در ذهن مخاطب تداعی می کند.
در کنار پوشاک رضاشاه، برخی از اسباب و لوازم شخصی ایشان که در دفتر کارش در «کاخ سبز» سعدآباد استفاده می کرد نیز ارائه شده است و برخی عکس های او (در سالهای 40 تهیه شده) برای معرفی بهتر به نمایش گذاشته شده است.
موزه های دیدنی: موزه هنر جهان در موزه دفینه
لباس های شمس، اشرف و تاج الملوک پهلوی
در گالری بعدی لباس های مربوط به خانواده رضاشاه قرار دارند. مثلا لباس های شمس و اشرف، ملکه مادر تاج الملوک و شهناز در اینجا قرار دارند. یکی از لباس های خاص این قسمت لباس تاج الملوک است که در مراسم عروسی دوم پسرش یعنی «محمدرضاشاه و ثریا اسفندیاری» به تن کرده است. این لباس از این جهت منحصربفرد و خاص است که انواع دوخت های سنتی از جمله سنگ دوزی و سرمه دوزی دستی روی آن انجام شده و پوست خز از دم حیوانی به نام «قاقم» روی لبه این لباس کار شده است. تقریبا 50 دم قاقم روی لباس دوخته شده است. هم قدمت لباس و هم کارهای هنری انجا شده و مراسمی که در آن پوشیده شده آن را یک لباس منحصربفرد می کند.
همچنین لباس های شهناز پهلوی، دختر اول محمدرضاشاه از ملکه فوزیه نیز در این قسمت به نمایش درآمده است.
لباس های فرح پهلوی در کاخ سعدآباد
اما گالری که بیشترین توجه و بازدید را به خود جلب می کند «لباس های شاه و شهبانو فرح» است که در مراسم مهم و گاه خاص آنها را به تن کرده اند. برای فهم بهتر مخاطب عکس هایی از مراسم و لباس ها در کنار آنها قرار داده شده است. اغلب این لباس ها دارای دوخت های سنتی و دست دوز همچون سوزن دوزی بلوچی، ترکمن دوزی، چاپ باتیک و سایر هنرهای ایرانی است که در رنگ های مختلف طراحی و دوخته شده اند.
لباس های سوزن دوزی فرح پهلوی
از اواسط دوره پهلوی در دهه های 40 و 50 طراحانی همچون مهر منیر جهانبانی و کیوان خسروانی به استفاده از نقوش ایرانی و نیز بکارگیری سبک های دوخت و دوز ایرانی روی آوردند. مهر منیر جهانبانی چون با فرهنگ سیستان و بلوچستان آشنایی داشت از هنر سوزن دوزی این منطقه بسیار استفاده کرد . همچنین برای جشن های 2500 ساله از پارچه ها و نخ های گلابتون طلا و نقره استفاده شد که چند دست لباس فاخر برای افراد درجه اول خانواده سلطنتی دوخته شد. امروزه در موزه پوشاک 6 دست لباس سوزن دوزی بلوچ به نمایش درآمده است.
لباس عروس فرح پهلوی در موزه
لباس عروس فرح پهلوی یکی از لباسهای فاخر و مهم مجموعه است. این لباس زیبا توسط برند معروف کریستین دیور فرانسوی دوخته شده و طراح آن ایو سن لورن است. این لباس دو تکه دارد: یک پیراهن آستین حلقه ای با یک کت آستین سه ربع و دنباله ای بلند برای لباس که جنس آن از ابریشم است. برای تزیین بالای لباس از طرح جقه بته سنتی ایرانی که با نخ گلابتون نقره، نقده دوزی شده استفاده شده و بقیه قسمتهای لباس نیز با گلهای پنج پر و هشت پر مروارید دوزی و سنگ دوزی شده است.
قیمت لباس عروس فرح پهلوی
این لباس عروس زیبا به مبلغ یک میلیون فرانک بطور سفارشی در مزون کریستین دیور دوخته شده است.
جاهای دیدنی تهران: بازارچه صنایع دستی عودلاجان
موزه پوشاک سلطنتی همچنین پژوهشگاه لباس ایرانی و نیز مکانی برای نمایشگاه های موقتی لباس و هنرهای دستی و سنتی است. در این نمایشگاه ها معمولا لباس های سنتی مردم کردستان، سیستان و بلوچستان و یا اقلیت ها همچون ارامنه به نمایش درمی آید. همچنین از طراحان برجسته دعوت به عمل می آید به گونه ای که مکانی برای گردهمایی هنرمندان و یا دوستداران این حوزه باشد.
موزه های دیدنی: موزه رضا عباسی تهران
ساعت بازدید موزه پوشاک سلطنتی
نیمه اول سال همه روزه از شنبه تا جمعه: ساعت 9 تا 19، فروش بلیط تا 17
نیمه دوم سال همه روزه از شنبه تا جمعه: ساعت 8 تا 17، فروش بلیط تا 15:30
مجموعه در روزهای عزاداری تعطیل است.
قیمت بلیط
قیمت بلیط موزه پوشاک سلطنتی: داخلی: 4000 تومان و خارجی 50 هزار تومان
آدرس سایت رسمی کاخ سعدآباد: www.sadmu.ir
باز نشر مطالب سایت پوپک تراول تنها با ذکر نام سایت /https://poopaktravel.com مجاز می باشد.