موزه صنعتی تهران کجاست؟ جایی که مجسمه ها و نقاشی ها روح دارند
موزه صنعتی تهران کجاست؟ هنرمندان اندکی هستند که موزه ای به نام خود در اصلی ترین میدان شهر داشته باشند. اما استاد علی اکبر صنعتی هنرمند نقاش و مجسمه ساز چنان شخصیت مردمی بود که دو موزه یکی در کرمان و یکی در تهران به نام اوست. موزه علی اکبر صنعتی تهران که در کنار میدان توپخانه در یک عمارت قاجاری زیبا جای دارد از معدود موزه های هنری تهران است که می توان آثار مجسمه سازی و نقاشی یک هنرمند را با هم تماشا کرد.
مطلب دیدنی: موزه هنر جهان در عمارت دفینه
موزه صنعتی تهران کجاست؟
آدرس موزه صنعتی: تهران میدان توپخانه (امام خیمنی)، ضلع شمال غربی، ابتدای خیابان فردوسی
دسترسی با مترو: ایستگاه مترو امام خمینی تنها چند قدم با موزه فاصله دارد و می توانید از خط یک (کهریزک – تجریش) و یا خط دو (صادقیه – فرهنگسرا) به این ایستگاه برسید و سپس از خروجی خیابان فردوسی خارج شوید.
دسترسی با اتوبوس: اتوبوس های سریع السیر (BRT) در خط یک (چهارراه تهرانپارس – پایانه آزادی) از میدان فردوسی می گذرند و می توانید باقی مسیر را پیاده تا ابتدای خیابان فردوسی طی کنید.
مطلب خواندنی: موزه استاد حسین بهزاد هنرمند مینیاتور
ساعت کار موزه علی اکبر صنعتی
روزهای بازدید: از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 صبح تا 15:30 عصر و پنجشنبه ها از ساعت 9 صبح تا 12 ظهر
موزه روزهای جمعه تعطیل است و بهای بلیط 5000 تومان است. بازدید موزه در هفته هلال احمر که 24-18 اردیبهشت است رایگان است.
مطلب خواندنی: آثار امپرسیونیسم موزه هنرهای معاصر تهران
کودکی علی اکبر صنعتی
«سید علی اکبر صنعتی»، نقاش و مجسمه ساز، از مشاهیر خطه ی کرمان است. پدرش در پایان جنگ جهانی اول به دلیل ابتلا به بیماری درگذشت و مادرش که توانایی تامین مخارج زندگی او را نداشت، علی اکبر را به مرحوم حاج علی اکبر صنعتی کرمان سپرد. علی اکبر برای رفتن به مدرسه ابتدایی نیاز به داشتن شناسنامه داشت و چون فاقد آن بود، حاج علی اکبر ریاست پرورشگاه به جهت اینکه بچه های پرورشگاه بتوانند تحصیل کنند در شناسنامه نام خانوادگی خود را بر آنها می گذاشته، لذا نام سید علی اکبر صنعتی نیز این گونه برای وی انتخاب شده است.
از همان کودکی، علاقه فراوانی به هنرهای تصویری نشان داد. بر روی دیوارهای پرورشگاه نقاشی می کشید و با گل مجسمه های کوچک می ساخت. با علاقه ای که به هنر داشت، سرانجام موفق به جلب رضایت حاج علی اکبر مبنی بر رفتن به تهران شد. ایشان علی اکبر جوان را پیش پسرش در تهران فرستاد تا ادامه تحصیل دهد.
موزه هنری دیدنی: موزه موسیقی تهران
تحصیل در مدرسه کمال الملک
وقتی علی اکبر صنعتی به تهران رسید، «کمال الملک» آن چنان اسطوره ای برایش شده بود که آرزویی نداشت جز دیدار استاد. متاسفانه، زمانی که به مدرسه صنایع مستظرفه رجوع کرد، استاد دیگر در مدرسه نبود. وقتی سراغ کمال الملک را گرفت و متوجه رفتن وی شد، تصمیم به بازگشت به کرمان گرفت؛ اما «ابوالحسن صدیقی»، که مدیریت مدرسه را عهده دار بود او را از تصمیمش منصرف کرد.
علی اکبر طی 12 سال تحصیل در مدرسه ی کمال الملک، از آموزش استادانی چون «ابوالحسن صدیقی»، علی محمد حیدریان، حسین شیخ، اسماعیل آشتیانی، حسنعلی وزیری و علی رخساز بهره برد و توانست در سال 1319 شمسی مدرک لیسانس خود را در رشته نقاشی دریافت کند. اگرچه ابتدا آموزش هنر را با مینیاتور نزد «استاد طاهرزاده بهزاد» آغاز کرد؛ اما از آنجایی که به مینیاتور علاقه ی چندانی نداشت خیلی زود شیوه ی نقاشی کلاسیک را برگزید. علی اکبر همچنین در دوران تحصیل با یک نقاش گمنام آلمانی به نام «آلبرت هوفمان» آشنا شد و به مدت چند ماه هر روز پس از مدرسه نزد وی می رفت و نقاشی آبرنگ می آموخت.
پیشنهاد می کنیم ببینید: موزه فرش تهران
شروع هنر مجسمه سازی
صنعتی در همین ایام کوشید تا علاوه بر نقاشی، به ذوق مجسمه سازی خود نیز دامن بزند و این در حالی بود که استاد توانایی همچون «ابوالحسن صدیقی» را در کنار خود داشت. در واقع شاگردی نزد صدیقی نقطه ی عطفی در زندگی علی اکبر به حساب می آید. چون تنها هنرمندی بود که در آن زمان به شیوه های آکادمیک مجسمه سازی آشنایی داشت و با تجربه ی کافی می توانست صنعتی را در مسیر درستی هدایت کند. علی اکبر به همراه استاد صدیقی و ارژنگ رحیم زاده، تندیس مشهور «فرشته عدالت» بر سر در ورودی کاخ دادگستری تهران را طراحی و اجرا کردند.
سید علی اکبر، پس از پایان تحصیل در مدرسه ی کمال الملک، به کرمان بازگشت و برحسب ادای دین نسبت به پرورشگاهی که آنجا بزرگ شده بود، آموزش نقاشی را به چهل نفر از کودکان همان جا آغاز کرد. در 1324 دوباره به تهران رفت و با کوشش عبدالحسین صنعتی زاده (پسر حاج اکبر) موزه ای در میدان توپخانه راه انداخت. او سپس این موزه را به هلال احمر هدیه کرد. موزه صنعتی تهران جزء اولین موزه های مردمی بود که در سال 1325 در میدان توپخانه افتتاح شد و با استقبال بسیار خوب مردم روبرو شد.
افتتاح موزه صنعتی کرمان
در سال 1356، استاد برخی از آثار خود را برای افتتاح موزه صنعتی کرمان به زادگاهش منتقل کرد. بعدها مردم کرمان نیز به پاس خدمات وی، موزه ی هنرهای معاصر کرمان را به نام او به ثبت رساندند که موزه صنعتی کرمان نامیده می شود. موزه صنعتی در خیابان شریعتی، بعد از چهار راه طهماسب آباد شهر کرمان قرار دارد.
آثار استاد علی اکبر صنعتی
به طور کلی، آثار استاد صنعتی شامل آبرنگ، رنگ و روغن، مجسمه های گچی، چند مجسمه سنگی و نقاشی موزاییکی می شود. او و علی رخساز تنها شاگردان مکتب کمال الملک هستند که نقاشی موزاییکی را به طور جدی دنبال کرده اند.
صنعتی را می توان مجسمه ساز عواطف، احساسات پنهان و رنج های بشری خواند. شخصیت پردازی چهره ها و پیکره هایش، که انبوهی از هیجان و جنبش درونی در آنها موج می زند، در هنر پیکرسازی ایران کم نظیر است. زندانیان، مردم فقیر، زحمت کشان، دوره گردان و شخصیت های تاریخی و فرهنگی موضوع اصلی کارهایش هستند. چون خود رنج یتیمی و فقر را چشیده بود، هنرش را وقف مردم پاک و بی آلایش می کرد. به همین دلیل شاید موزه ی صنعتی در تهران جزء پربیننده ترین و در عین حال مردمی ترین موزه های ایران است.
استاد صنعتی تا پایان عمر در سال 1385 شمسی عضو فرهنگستان هنر ایران بود. آثار نقاشی و مجسمه های دست سازش نه تنها در موزه تهران و کرمان، بلکه در موزه ها و مجموعه های خصوصی داخل و خارج از کشور نیز نگهداری می شود. ایشان در 13 فروردین 1385 چشم از جهان فروبست و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
تابلوهای علی اکبر صنعتی
سبک آثار هنری استاد صنعتی واقع گرایانه یا رئال است. می توان ایشان را یکی از نخستین هنرمندان رئالیست معاصر برشمرد. ایشان در زمینه نقاشی خلاقانه دست به نوآوری زد. سبک جدیدی که در زمینه نقاشی آبرنگ ایجاد کرد به عنوان مکتب جدیدی در این زمینه شناخته می شود.
پرتره های آبرنگ از شخصیت های معروفی همچون انیشتین، نیچه، دکتر مصدق، نیما یوشیج، آیت الله طالقانی و نیز مناظر طبیعت جز آثار زیبای استاد هستند که می توانید در موزه صنعتی تهران مشاهده کنید. ایشان در طول زندگی پرتلاش خود حدود 400 مجسمه و 2000 اثر نقاشی خلق کرده است.
تخریب آثار استاد صنعتی
در زمان شلوغی کودتای 28 مرداد سال 1332 عده ای مردم ناآگاه به موزه حمله کردند و به قصد تخریب مجسمه هایی که استاد به جبر آن روزها از شاه ساخته بود، بسیاری از آثار و نقاشی های استاد را خراب کردند.
این حادثه باعث رنجش استاد شد اما طولی نکشید که استاد از نو شروع کرد. او به بازسازی مجسمه ها و آثار تخریب شده پرداخت و به ساخت چهره های شخصیت های بزرگ ایران و جهان پرداخت. سرانجام پس از دو سال تلاش زیاد، دوباره نمایشگاه خود را برپا کرد.
همچنین یک بار دیگر در جریان انقلاب اسلامی در سال 57، کارگاه و نمایشگاه ایشان در میدان راه آهن تهران مورد هجوم مردم خشمگین قرار گرفت که موجب تخریب یا نابودی آثارش شد. مجسمه شام آخر او در این حمله بطور کلی نابود و از بین رفت.
فیلم های زندگی استاد صنعتی
از زندگی استاد و داستان خلق آثار هنری اش تاکنون دو فیلم مستند ساخته شده است: یکی به نام «سمفونی خاموش» که در سال 1377 به سفارش صدا و سیمای کرمان و توسط علی سرباز تهیه شده و دیگری فیلم مستند «او مثل هیچ کس نیست» توسط سید هادی موسوی ساخته شده است.
موزه مجسمه در تهران
اگر به هنر مجسمه سازی علاقه دارید موزه های معدودی در تهران هستند که می توانید بازدید کنید، از جمله موزه هنر جهان در عمارت دفینه که مجسمه هایی از ایتالیا، فرانسه و … را به نمایش گذاشته است. همچنین موزه هنرهای معاصر تهران دارای مجسمه هایی از هنرمندان مشهور جهان است که در محوطه بیرون موزه موسوم به «باغ مجسمه» قرار دارند و برخی از آنها منحصربفرد هستند. همچنین خانه موزه دکتر سندوزی تهران هم موزه ای بسیار دیدنی و جالب است.
باز نشر مطالب سایت پوپک تراول تنها با ذکر نام سایت /https://poopaktravel.com مجاز می باشد.