موزه هنرهای زیبا سعدآباد تهران
یکی از بناهای دیدنی کاخ سعدآباد، موزه هنرهای زیبا است که بسیار مورد توجه دوستداران هنر به ویژه هنر نقاشی است. این موزه دارای تابلوهای نقاشی ارزشمند از ایران و سراسر جهان است. این نقاشی ها از دوره ها و مکتب های گوناگون از زمان صفویه تا معاصر و نقاشی های اروپایی از قرن 18 تا 20 جمع آوری شده است.
پیشنهاد می کنیم ببینید: بهترین موزه های تهران
قیمت بلیط، ساعت بازدید و آدرس موزه
قیمت بلیط برای هر نفر 4000 تومان و برای خارجی 50.000 تومان است.
روز و ساعت بازدید:
شش ماه اول سال: همه روزه از شنبه تا جمعه از ساعت 9 تا 19- فروش بلیط تا 17
شش ماه دوم سال: همه روزه از شنبه تاجمعه از ساعت 8 تا 17- فروش بلیط تا 15:30
آدرس مجموعه کاخ سعد آباد: خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید طاهری.
تلفن: 27940000
موزه نزدیک: موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد
معرفی موزه هنرهای زیبا سعدآباد
ساخت بنای موزه در سه طبقه به مساحت 3600 متر در زمان حکومت رضاشاه در سال 1319 شمسی آغاز گردید. اما با پایان حکومت رضاشاه در سال 1320 ساختمان موزه نیمه کار ماند. برای نمای این ساختمان از سنگهای مرمر سیاه که از معدن ولی آباد چالوس استخراج شده بود استفاده شد و به همین دلیل این کاخ، کاخ اسود یا سیاه نامیده می شد. سیاهی سنگ های مرمر و عنوان «کاخ سیاه» پس از برکناری رضاشاه بد یُمن و بدشُگون پنداشته شد و در نتیجه به حال خود رها شد. اما در سال های 1342 تا 1343 ش. تصمیم گرفته شد تا بنا بازسازی شود. بنابراین سنگ های سیاه با سنگ های دیگری تعویض شد. اما شاید همین تصور بدشگون بودن باعث شد این کاخ با دیواری از مجموعه سعدآباد جدا شود. سپس در سال 1346 به طور رسمی به عنوان «وزارت دربار» مورد استفاده قرار گرفت. اسدالله علم و عباس هویدا دو وزیر درباری بودند که در این ساختمان خدمت کردند.
اما با وقوع انقلاب 57، کل مجموعه سعدآباد و از جمله ساختمان وزارت دربار به عنوان موزه مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا از طبقه همکف بنا، به عنوان اداره کل موزه های ایران استفاده شد و بازسازی طبقه های دوم و سوم برای بازگشایی موزه آغاز شد. سرانجام «موزه هنرهای زیبا» در سال 1364 بازگشایی و برای عموم قابل بازدید شد.
موزه هنری جذاب: موزه مینیاتور استاد حسین بهزاد در سعدآباد
موزه نقاشی در تهران
موزه هنرهای زیبا دارای سه طبقه و گالری های مختلف است که هریک به سبک ها و مکتب های هنری خاص از ایران و جهان اختصاص داده شده است. برخی تابلوها بسیار قدیمی و از زمان صفویه و برخی مربوط به دوران معاصر هستند.
به غیر از تابلوهای نقاشی اشیاء نفیس دیگری مثل مجسمه، ظروف، گلدان، میز، آینه و نقوش برجسته هم در تالارهای موزه موجود است که برخی از آنها اثر هنرمندان و یا برندهای معروف دنیاست.
موزه هنری جذاب: موزه استاد صنعتی تهران
نقاشان معاصر
در سالن طبقه همکف تابلوها و آثار نقاشان معاصر مانند سهراب سپهری، ایران درودی، بهمن محصص، حسین محجوبی، پروانه اعتمادی، منیر فرمانفرمایان، صادق تبریزی و غیره به نمایش در آمده است.
مطلب دیدنی: آثار امپرسیونیسم موزه هنرهای معاصر تهران
نقاشان اروپایی
در طبقه اول موزه، تابلوهای نقاشی از هنرمندان مشهور اروپایی همچون سالوادور دالی، پیتر گراهام، جان فردرینگ هرینگ، فرانسوا موزن، ایوانویچ شیشکین و ژول برتون به نمایش درآمده است. این آثار مربوط به قرن های 18 تا 20 میلادی هستند.
نقاشان قدیمی ایرانی
در سالن و گالری های طبقه دوم موزه آثار بسیار با ارزشی از هنرمندان عهد صفویه تا قاجار را می توان دید. نقاشی های ایرانی در این سالن بیشتر رنگ و روغن یا به اصطلاح ایرانی لاکی اند. دوره صفویه در واقع نخستین باری است که ایرانیان به واسطه ارتباط و رفت و آمد با دربار اروپا از طریق هدایا که شامل تابلوهای رنگ و روغن بود با سبک نقاشی اروپا آشنا شدند و تا پیش از این شناختی از آن نداشتند.
نقاشی دوره صفویه
شاهان صفوی که به نقاشی رنگ و روغن علاقمند شده بودند تعدادی نقاش اروپایی را به خدمت گرفتند. اما پس از آن کم کم هنرمندان ایرانی مثل «محمد زمان» به اروپا رفته و شیوه نقاشی غربی را یاد گرفتند. نقاشان دوره صفوی که از فرنگ باز می گشتند بیشتر از شاهان، درباریان و یا رجال و اعیان نقاشی می کشیدند و کمتر به مردم عادی یا موضوعات عام توجه داشته اند.
تابلوهای صفوی که در موزه هنرهای زیبا موجود است، غالبا فاقد نام و نشان یا تاریخ است و از این جهت یافتن نقاش آنها دشوار است. تنها تابلوی «مجلس شیرین و فرهاد» است که رقم نقاش آن «محمد زمان» را دارد.
همچنین تصاویر اروپایی هایی که لباس های ایرانی پوشیده اند، در پنج تابلوی رنگ و روغن (بدون رقم و نشان تصویرگر) از این دوره باقی مانده است که جالب و جذاب است. در دورنما و پشت سر چهره ها منظره هایی دیده می شود که برگرفته از نقاشی های اروپایی است.
در بین تابلوهای ارزشمند صفوی آثار استادان مشهور و برجسته مثل کمال الدین بهزاد، علیرضا عباسی، مانی شیرازی و سلطان محمد مصور بسیار قابل توجه است.این آثار گرانبها اغلب از کاخ نگارستان به کاخ سعدآباد آورده شده بودند که بعدها به موزه هنرهای زیبا منتقل شدند.البته آنها به صورت نقاشی روی گچ بودند که پس از انتقال به موزه به روی بوم منتقل شدند.
موزه هنری جذاب: موزه هنر جهان در عمارت دفینه
نقاشی دوره افشاریه
تابلوی قابل توجه و شاخص از دوره افشاریه تابلوی بزرگی است که «تاج بخشی نادر شاه» نام دارد. این تابلو ارزشمند تصویر تاج دار کردن محمدشاه گورکانی را به دست «نادر شاه» نشان می دهد. در تصویر پسران نادر شاه و میرزا زکی منشی نادر شاه هم دیده می شوند. این تابلو به قلم ابوالحسن و به تاریخ 1189 قمری یعنی حدود 30 سال پس از مرگ نادر نقاشی شده است.
نقاشی های دوره زندیه
از دوره زندیه نیز تابلوهایی با مضامین مذهبی همچون تصویر حضرت علی و حسین (ع) و یا تصویر شاهزاده های خاندان زندیه دیده می شود. جلوه خاص آنها نقوش گل و مرغ به سبک مکتب شیراز است. نقاشان معروفی همچون محمد صادق، میرزا بابا و سید میرزا که در دربار کریم خان زند خدمت می کردند و پس از مرگ ایشان به تهران آمدند این آثار را نقاشی کرده اند. آنها بنیانگذار مکتب قاجار در دوره های بعد شدند.
نقاشی های دوره قاجار
اوج نقاشی لاکی یا رنگ و روغن را باید دوره قاجار دانست و تعداد نقاشی های قاجار از همه آثار موزه بیشتر است. نقاشان این دوران شهرت و اعتبار زیادی داشتند و اغلب در دربار خدمت می کردند.
اغلب موضوعات مربوط به تصاویر پادشاهان و شاهزادگان است. به عنوان مثال تابلوی ارزشمند از فتحعلی شاه قاجار که هنرمند نقاش «مهر علی اصفهانی» به صورت تمام قد آن را در سال 1228 قمری نقاشی کشیده و در پای آن امضا کرده است تحت این عنوان: «رقم کمترین غلام، مهر علی».
سرگذشت این اثر جالب است چون یک بار از ایران خارج شد و در یک حراجی به فروش گذاشته شد. اما خوشبختانه توسط ایران دوباره خریداری و باز گردانده شد که امروزه در موزه قابل مشاهده است.
سایر نقاشی های قاجاری شامل تصاویر رقصندگان و نوازندگان دربار که توسط «ابوالقاسم و شیرین نگار» کشیده شده، همچنین تابلوهایی برگرفته از داستان های ایرانی (یوسف و زلیخا) و یا داستان های مذهبی که توسط اسماعیل جلایر و محمودخان ملک الشعرا موسی نقاشی شده اند دیدنی و جالب هستند.
در دوره محمدشاه قاجار تصاویر عرفا، شعرا، علما وفلاسفه معروف توسط «رجبعلی نقاش» نقاشی شده است که معمولا نقاشی های خود را با جمله «حُسن کِلک رجبعلی» رقم زده است.
آدرس سایت رسمی کاخ سعدآباد: www.sadmu.ir
باز نشر مطالب سایت پوپک تراول تنها با ذکر نام سایت /https://poopaktravel.com مجاز می باشد.