تپه باستانی گوراب ملایر، تپه تاریخی مهم غرب ایران
تپه باستانی گوراب ملایر در روستای گوراب در مسیر ملایر به اراک که از تپه های مهم غرب ایران با دوره های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی است
جاهای دیدنی ملایر
شهرستان ملایر دومین شهر بزرگ استان همدان است که در جنوب شرقی استان همدان قرار دارد و درکل 350 هزار نفر جمعیت دارد. جمعیت شهر ملایر حدود 185 هزار نفر است و بقیه جمعیت در چهار شهر سامن، زنگنه، جوکار و ازندریان زندگی می کنند.
ملایر شهر جهانی انگور و نیز شهر جهانی مبل و منبت است.
مکان های تاریخی ملایر
ملایر به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی یک مقصد گردشگری محسوب می شود. از جمله جاهای دیدنی ملایر: پارک سیفیه و مقبره سیف الدوله، موزه مردم شناسی و فرهنگ و تاریخ ملایر به نام لطفعلیان، ارگ باستانی واقع در تپه نوشیجان را می توانیم ذکر کنیم. همچنین تپه باستانی گوراب، برج سامن بلندترین بنای خشتی و نیز شهر زیر زمینی ملایر، یخدان میر فتاح، مقبره بابا حسین و بازار تاریخی ملایر از جمله مکان های تاریخی ملایر هستند.
جاذبه های طبیعی ملایر
از جمله جاذبه های طبیعی زیست گاه حیات وحش لشگر در و تالاب آق گل و نیز بام ملایر که یک مجموعه و دهکده گردشگری بزرگ است را، می توان نام برد. بام ملایر یا پارک مینی ورلد ملایر نخستین پارک در خاورمیانه است که در آن 138 اثر تاریخی ایران و جهان در آن در حال ساخت است. ساخت دیوار چین، مجسمه های شیلی، برج پیزا، اهرام ثلاثه مصرو مقبره حافظ شیراز و کاخ خورشید نمونه هایی از این آثار هستند که قرار است این پارک به یک مقصد توریستی برجسته تبدیل شود.
سوغات و صنایع دستی ملایر
از جمله سوغات ملایر به انواع محصولات انگور از جمله انواع کشمش و شیره انگور را نام برد. شیره پزی در روستای هدف گردشگری مانیزان از جاذبه های خاص این منطقه محسوب می شود. همچنین منبت کاران هنرمند ملایری آثار هنری بسیار زیبایی از چوب خلق می کنند که دیدن بازار منبت کاران هم بسیار دیدنی است. ساخت سازهای سنتی و قلم زنی بر روی فلز از دیگر صنایع دستی ملایر است.
تپه باستانی گوراب ملایر در روستای گوراب در مسیر ملایر به اراک که از تپه های مهم غرب ایران با دوره های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی است
مقبره سیف الدوله ملایر آرامگاه خانوادگی تاریخی سیف الدوله فرزند فتحعلیشاه و حاکم ملایر در دوران قاجار است و بر بالای تپه مناجات واقع شده است
موزه لطفعلیان ملایر در یک خانه تاریخی قاجاری واقع شده و دارای آثار باارزش باستانی از دوران های تمدنی مختلف ملایر است. همچنین آثار قاجاری.
تپه نوشیجان یکی از دژهای خشتی تمدن مادها با قدمت 2800 سال در نزدیکی ملایر همدان است که آثار سه دوره ماد، هخامنشی و اشکانی در آن کشف شده است.